Naturvetenskapliga myter del 1

Här är några myter som inte är sanna.

  1. ryssland13Myt: När grävlingar anfaller människor biter de och släpper inte förrän det knakar. Därför är det bra att ha knäckebröd eller bark i gummistövlarna för säkerhets skull vid skogspromenader. Sanning: Grävlingen är ett nattaktiv och närsynt rovdjur som lever på mask och insekter. Om den möter en människa kan den resa ragg och fräsa innan den lufsar iväg. Läs mer.

Kafferep42. Myt: Om du badar direkt efter en måltid riskerar du att få kramp. Sanning: En myt troligen instiftat av lata föräldrar som vill dricka kaffe efter maten. Tvärtom är det viktigt att ha energi i kroppen för att inte få kramp. Läs mer.

rhanl(1)3. Myt:  Du får mask i magen av att äta snö. Sanning: Masken som myten syftar till är springmask. Naturligtvis finns det en mikroskopisk chans att det kan vara en smittad person som haft maskägg under naglarna men sannolikheten är obefintlig. Ren nysnö innehåller bara vatten. Troligtvis skrämmer föräldrar barn eftersom snö kan innehålla andra otrevligheter som hundkiss och fimpar.

SpitfireZD4: Myt:  Du får bra mörkersyn av morötter.  Sanning: Denna myt spreds av det brittiska flygvapnet under andra världskriget för att dölja att britterna utvecklat ett avancerat radarsystem. Läs mer. (illustrerad vetenskap)

Print5. Myt:  En mjölktand som läggs i Coca-ola löses upp inom ett dygn. Sanning: Läsk innehåller syror som faktiskt kommer att lösa upp tanden men det tar minst ett år. Tanden kommer däremot att missfärgas av läsken.

Läs mer om olika myter på : Hexmasters faktoider

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *