Kapitel 1 — luftens gaser
Vilka är de fyra huvudingredienserna i vanlig luft?
- Kväve 78 %
- Syre 21%
- Ädelgaser 1%
- Koldioxid 0,04%
Varför används kvävgas inuti matförpackningar?
Kvävgas reagerar inte så lätt med andra ämnen. Det betyder längre hållbarhet.
Vad innebär att syre är väldigt reaktivt?
Det reagerar lätt med andra ämnen och bildar kemiska föreningar.
Vad används ofta ädelgaser till?
Det finns ofta inne i lampor så inte glödtråden brinner upp.
Varför ökar koldioxidhalten i atmosfären?
På grund av förbränning av fossila bränslen (kol, olja och naturgas).
När bildas kolmonoxid (CO)?
När något brinner och det inte finns tillräckligt med syre.
Vad kallas det när något brinner och det inte finns tillräckligt med syre?
Ofullständig förbränning.
Vad är en partikel?
Ett föremål (kan vara vad som helst) som är liten så den knappt syns.
Varför kallas svaveloxid och kväveoxid för föroreningar?
När de ämnena reagerar med vattenånga bildas surt regn som sänker pH-värdet.
Hur påvisar du koldioxid?
Det är tyngre än luft och du kan släcka eld med det. Det gör kalkvatten grumligt.
Kapitel 2 — ELD
Hur uppstår en tryckvåg?
Vid en explosion bildas extremt mycket gas som tar breder ut sig eftersom gaser tar större plats.
Vad krävs för att det ska uppstå en brand, enligt brandtriangeln?
Syre, värme och ett brännbart ämne.
Kapitel 3 –Metall
[tab name=”Fråga40″]
Vilka tre typer av grundämnen finns det?
Metaller, halvmetaller och ickemetaller.
Vad krävs för att ett grundämne ska kunna kallas metall?
- En metall ska glänsa
- leda värme och kyla bra
- leda elektricitet bra
- kunna smidas och gjutas.
Varför finns det så få rena metaller i naturen?
Metaller reagerar med andra ämnen och bildar kemiska föreningar.
Kapitel 4 – Vattnets speciella egenskaper
Vattenmolekylen är elektriskt neutral men har en positiv och negativ sida. Vad kallas denna egenskap?
Den är polär.
Vad är ytspänning?
Någon som ger en vätska en seg yta. (Så att som det går att lägga saker på den.)
Vad är kapillärkraft?
Vattnets polära egenskap gör så att vatten kan krypa uppåt i smala rör.
Varför är det viktigt med kapillärkraft?
Vatten kan åka upp i toppen på växter (träd). Vatten kryper upp ur marken (till växternas rötter).
Vad innebär ”lika löser lika”?
Att vattenbaserade vätskor (mjölk, juice, saft, sprit) bara vill lösa sig andra vattenbaserade vätskor. Polära (vatten) och opolära (olja) blandar sig aldrig.
Varför är det en viktig egenskap?
Annars skulle sjön frysa från botten och uppåt och då skulle inte växter och djur överleva vinter.
Hur är vattnets värmekapacitet?
Vatten har hög värmekapacitet. Vatten tar lång tid att värma upp och det tar lång tid att svalna. Metall har låg värmekapacitet.
Vad bidrar vattnets värmekapacitet till?
Ett jämnare klimat och att värme kan transporteras med strömmen (t.ex. golfströmmen)
Vatten är bra på att lösa upp andra ämnen. Ge exempel på saker som löser sig i vatten?
Salter, socker, gaser
När är vatten bäst på att lösa upp ämnen? Kallt vatten eller varmt vatten?
Varmt vatten. Molekylerna rör sig snabbare.
Varför är vattnets förmåga att lösa ämnen viktig?
Många ämnen som organismer (djur och växter) behöver transportera i kroppen är lösta i vatten.
Kapitel 5 -Syror och baser
Vad är det som gör något basiskt?
Halten (koncentrationen) av OH– (hydroxidjoner)i vätskan.
Vad är en hydroxidjon?
En kemisk förening av syre och väte som snott en extra elektron. OH–
Hur fungerar pH-skalan?
- Surt : När pH är någonstans mellan 0-7.
- Neutralt: När pH är exakt 7.
- Basiskt: När pH är någonstans mellan 7-14.
Hur mycket surare (eller mer basiskt) är det mellan varje steg i pH-skalan?
Det blir 10 gånger mer surt (eller basiskt).
Ge exempel på några indikatorer.
BTB, universalindikator, rödkål . Det mest exakta verktyget är en pH-meter.
Vad är det som avgör hur stark en syra är?
Hur koncentrerad den är samt och det är en stark eller svag syra.
Vad händer om du blandar en syra med en bas?
De reagerar med varandra och bildar vatten.
Kapitel 6 — Vatten och miljö
Vad betyder virtuellt vatten?
Vad som vi inte direkt använder utan som går åt för att producera den mat och prylar vi använder.
Vilka 5 steg genomgår vatten innan det kan drickas?
- Grovfiltrering
- Kemisk rening
- Filtrering
- pH-justering
- Desinfektion
Vilka 4 steg genomgår avloppsvattnet innan det släpps ut i naturen?
- Mekanisk rening – grovfiltrering
- Biologisk rening
- Kemisk rening
- Kväverening
Vilka är de största anledningarna till att vattnet renas?
- Det förhindrar att vattenburna sjukdomar sprids
- Minskar övergödning och bottendöd
- Förhindrar förgiftning från miljögifter och läkemedelsrester.
Hur stor del av avloppsvattnet renas i världen innan det släpps ut i naturen?
Ungefär 10%