Sveriges farligaste djur

 

Det är skillnad på vilken som är det farligaste djuret och vilket djur som orsakar flest dödsfall. Här är en lista på de djur som orsakar flest dödsfall i Sverige.

Vespoidea_Geting

 

  1. Geting. – Enligt naturhistoriska museet är geting sannolikt det farligaste djur vi har i Sverige. Varje år dör omkring fem personer i Sverige av bi- eller getingallergi. Är du inte allergisk så behöver du inte oroa dig för getingar.
  1. Älg. – De dödsfall älgar orsakar beror nästan uteslutande på trafikolyckor. Sedan 1994 har ungefär 2 personer om året dött i kollisioner med älg.
  1. Häst. – Hästar kan oavsiktligt sparka, trampa eller bita människor som finns i dess omgivning. Varje år är det flera personer som skadas allvarligt på grund av häst. Dödsfallen är knappt 1 om året.
  1. Hund. – Hund är det djur som orsakar överlägset mest sjukdomsbesök. 9 gånger av 10 är det ägaren som drabbas. Inga dödsfall har än så länge inträffat i Sverige.
  1. Fästing. – Fästing är troligtvis det djur som orsakar mest besvär för människor. Endast ett bekräftat dödsfall (TBE) i Sverige.
  1. Huggorm. – En människa var åttonde år dör på grund av huggormsbett.
  1. Varg. – Ett bekräftat dödsfall i Sverige och det var på Kolmårdens djurpark för något år sedan.
  1. Björn. – En anfallande björn är det farligaste djuret. Dock är denna situation extremt ovanlig. De senaste 100 åren är det en person i Sverige och en person i Finland som dött på grund av björn.
  • De djur som orsakar mest dödsfall i världen – Läs här.
  • De djur som är farligast i världen. – Läs här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *